ГАЛИНА ДЕЛЧЕВА
РЪКОВОДИТЕЛ/СОЦИАЛЕН РАБОТНИК

Социален работник и ръководител в Център за социална рехабилитация и интеграция на СОНИК СТАРТ, град Карлово. Социален работник съм от близо 13 години, като съм била в не една сфера на социалната работа. Работила съм близо 7 години като социален работник в Дирекция за социално подпомагане в Кърджали, в отдел Социална закрила. След това започнах работа като социален работник в Дом за стари хора, отново в Кърджали, но по стечение на обстоятелствата, животът ме отведе в град Карлово. Там продължих с тази професия като социален работник и впоследствие бях поканена да стана ръководител в местната социална услуга, в Център за социална рехабилитация и интеграция.

Имам завършена бакалавърска степен публична администрация в Габровския университет, също така бизнес администрация в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Като социален работник в Центъра извършвам социална дейност в помощ на децата и възрастните, ползващи услугите на ЦСРИ - СОНИК СТАРТ. Подпомагам решаването на различни случаи, консултирам колеги от екипа. Осъществявам връзки със системата от услугите в общността. Извършвам първоначална оценка на случая, констатирам потребностите от конкретна социална услуга; инициирам екипно обсъждане, подготвям план за работа. Водя индивидуални и групови консултации. Работният процес е динамичен и предизвикателен, имащ възможност за личностно и професионално развитие.

Винаги съм била комуникативна и интересуваща се от социалната сфера. Животът така се стече при мен, че реално и първата работа, която започнах беше в социалната сфера. Постепенно в тази насока се изгради и животът ми до момента.

Най-трудното в тази сфера е да се работи с хората, с различните етноси. Има неразбиране от една, друга или трета страна. Опитваме се да задоволяваме потребности на хората от всякакво естество. Визирам и предишната ми работа и сегашната. Удовлетворение ми носи радостта от постигнатото в работата с хората.

Трудно се взимат важни решения, трудно е и реализирането им. Решенията за определена ситуация или случай не се взимат само от мен, необходим е мултидисциплинарен екип. Такъв, какъвто според мен сме постигнали в СОНИК СТАРТ.

Като ръководител успявам да мотивирам хората, като съм наравно с тях във всяко едно отношение. Заедно сме във всичко. Като социален работник, работата е доста по-различна, но не ме притеснява, защото съм свикнала с нея от много години. Като ръководител е по-сложно, защото съм на ръководна позиция отскоро. В момента дори се сработваме с екипа, защото започнахме работа заедно и сега им е малко трудно да ме възприемат в ролята на ръководител. Стараем се да няма проблеми и всичко да върви гладко.

За професията социален работник трябва много спокоен човек. Да не е тревожен, за да може да си върши качествено работата.

Омъжена съм от 16 години, имам две деца, смея да твърдя, че съм щастливо омъжена.

Мога да кажа, че от семейството си получавам страхотно разбиране, те ме подкрепят във всяко начинание. Социалната работа не е лесна работа и ако аз нямам подкрепата на семейството си, няма да мога да я работя. В семейството съм спокойна, което ми дава увереност да съм ефективна и в работата си. Там се сблъскваш с проблеми, на които трябва да обърнеш  внимание, да ги решиш. Имало е случаи да съм изнервена, даже някой път упреквам сама себе си, че си го нося в къщи. Затова казвам, че съм щастливо омъжена, защото имам съпруг и деца, които са напълно наясно със ситуацията и никога не са се оплакали. Не е възможно човек просто да изключи проблемите в пет часа, като си тръгне от работа.

За баланса между задълженията на работа и в семейството много ми помага съпругът ми. За да можем да обгрижим качествено и нашите деца. Смятам, че до момента като родител (естествено това само децата могат да го кажат) съм достатъчно отговорна. Имам прекрасни деца. Обгрижваме се, помагаме си. Те от много малки знаят, че мама е социален работник и никога не е поставян въпросът „мамо, ти защо работиш тази работа, или мамо, не ти ли е тежко?“

Ние си говорим честно и откровено. Не ги глезя, не им угаждам прекалено много, поставям граници.

С разтоварването е малко по-трудно, защото съм домошар.  За мен е важно като свърши работното време да се прибера при семейството си. Немалко пъти съм се шегувала, че сутрин вървя лежерно към работа, а после се изстрелвам по най-бързия начин към къщи. Обичам си и работата и семейството!

Чета книги. В момента малко по-развлекателни, не тежки книги за да не се обременявам с тях допълнително. Като чета нещо, всичко ми минава като на филм.

Нямам специално мото в живота, за мен е най-важно да имам здраво и щастливо семейство и работата да ме удовлетворява. Естествено, слагам семейството на първо място, дори и това да звучи грешно.

За мен СОНИК СТАРТ е организация за подобряване качеството на живот и социални умения на децата и възрастните в риск и техните семейства.

РОСЕНА ПОПОВА
ПСИХОЛОГ
СИЛВИЯ ДИМИТРОВА
СОЦИАЛЕН АСИСТЕНТ / ТРУДОТЕРАПЕВТ
ДИАНА НИКОЛАЕВА
МЕДИЦИНСКА СЕСТРА