На 23.01.2020 г., като част от Националната кампания за ТОЛЕРАНТНОСТ „АЗ СЪМ ТУК И МОГА ДА ТИ БЪДА ПРИЯТЕЛ“, в сградата на ЦОП Карлово се проведе беседа по случай най-учтивия ден в годината – Международния ден на думата “БЛАГОДАРЯ”.

В беседата взеха участие децата от ЦОП, ДЦДУ, ЦНСТ, ЦНСТДУ, ЦСРИ Карлово, както и доброволци, част от Доброволческата програма на СОНИК СТАРТ. По време на инициативата бе представена и презентация, която припомни на присъстващите значението на думата „БЛАГОДАРЯ”, важността и силата от използването й в нашето ежедневие.

Децата бяха запознати и със значението на думата в българския език, като една от най-красивите думи – произходът й идва от “дарявам благо, добрина, добро”. В разговора с децата се акцентира върху това, че повечето благодарности, които изразяваме към някого в днешни дни, отправяме сякаш случайно, без да мислим за тяхното значение. Но думите, носещи благодарност, имат магически свойства, които действат благоприятно на всеки. Присъстващите се съгласиха, че признателността е една от най-великите добродетели на света.

Участниците бяха провокирани да споделят с групата за какво са благодарни – задача, която се оказа интересна и мотивираща – да мислим по-често за нещата, които ни радват и да изразяваме своята благодарност – дар за всеки един от нас.